Poradnik do pielęgnacji i konserwacji porcelany, fajansu oraz kamionki

Poradnik do pielęgnacji i konserwacji porcelany, fajansu oraz kamionki

Porcelana to zdecydowanie jeden z najbardziej delikatnych materiałów, dlatego też, aby uniknąć uszkodzeń podczas czyszczenia, zaleca się mycie jej w misce wykonanej z miękkiego plastiku. Szczególną uwagę należy zwracać na porcelanę zdobioną malowanymi wzorami – niezależnie od stopnia zabrudzenia, używanie detergentów jest tu absolutnie niewskazane, bez względu na wiek tych przedmiotów.

Zasady dotyczące czyszczenia codziennie użytkowanej porcelany są nieco mniej restrykcyjne. Mycie przeprowadza się w ciepłej, mydlanej wodzie. Ze względu na ryzyko stłuczenia, wskazane jest umieszczanie w misce jednocześnie tylko 2-3 sztuk. Z kolei przy czyszczeniu porcelanowej dekoracji, takiej jak statuetki czy figurki, należy postępować po jednym elemencie na raz. Do zimnej wody dodaje się sok z jednej cytryny na litr wody i używa się miękkiej szmatki do mycia oraz spranej ściereczki do wycierania. Przedmioty te powinny pozostawać namoczone od jednej do dwóch godzin. Jeśli woda w okolicy jest miękka, nie zawiera dużej ilości soli wapnia, figurki można suszyć bez spłukiwania. W przeciwnym razie konieczne jest obfite spłukanie.

Fajans oraz kamionkę czyści się podobnie jak codziennie użytkowaną porcelanę, w ciepłej, mydlanej wodzie. Następnie płucze się je w kilkakrotnie wymienianej wodzie o tej samej temperaturze, unikając nagłych zmian temperatury, które mogłyby uszkodzić materiał.

Jeżeli chcemy zapobiec przeciekaniu fajansowych wazonów, zaleca się ich impregnację. Wykorzystuje się do tego celu parafinę rozpuszczaną w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smarujemy wnętrze dokładnie uprzednio oczyszczonego i wysuszonego wazonu, szczególnie dbając o dno. Po 24 godzinach można do takiego wazonu wlać zimną wodę i bez obaw postawić go na stole z kwiatami. Zabieg ten warto powtarzać regularnie.

Oprócz tego istnieją domowe sposoby na sklejenie porcelany, fajansu i kamionki bez użycia kleju. Przykładowo, pęknięty talerz można zalanie zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia na ogniu, gotować kilka minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. Można go potem myć w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Pęknięty wazon natomiast można posmarować od środka gęstym syropem cukrowym i po 24 godzinach, kiedy syrop całkowicie wyschnie, można do niego wlać zimną wodę. Mycie powinno odbywać się wyłącznie w zimnej wodzie.

Jeśli chodzi o kamionkę, brzegi rozbitego naczynia należy dokładnie oczyścić papierem szklistym. Następnie przecina się na pół ząbek świeżego czosnku i natiera nim brzegi z obu stron. Elementy łączy się ze sobą, obwiązuje miękkim sznurkiem, tasiemką lub gumką i pozostawia do wyschnięcia przez 2-3 dni. Jeżeli praca została wykonana precyzyjnie, a czosnek był świeży i soczysty, sklejoną kamionkę można potem wkładać do gorącej wody, a nawet wlewać do niej wrzątek. Dla tych, którzy nie mają zaufania do domowych sposobów klejenia porcelany czy fajansu, dostępne są gotowe kleje dostępne na rynku.