Chcesz upiec bardziej soczyste dania? Użyj folii aluminiowej

Chcesz upiec bardziej soczyste dania? Użyj folii aluminiowej

Czy pieczenie potraw w folii aluminiowej to dobry pomysł? Jak najbardziej – zyskasz w ten sposób bardziej soczyste dania przygotowane z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Zapoznaj się z artykułem i dowiedz się, jak prawidłowo owinąć mięso i warzywa w sreberko.

Wybierz właściwą stronę folii aluminiowej

Zastanawiało Cię kiedykolwiek, dlaczego folia aluminiowa ma dwie, inaczej wyglądające strony? Jest tak nie bez powodu. Błyszcząca część pełni funkcję swego rodzaju izolatora ciepła, matowa zaś  je przepuszcza. Dlatego jeśli chcesz upiec danie, umieść błyszczącą część folii wewnątrz, a matową – zapewniającą swobodniejszy przepływ ciepła z piekarnika do produktu – na zewnątrz. Ponadto, owijając potrawę lśniącą częścią do wewnątrz, zachowasz w środku pakunku wysoką temperaturę przez długi czas.

Co zyskasz dzięki właściwemu owinięciu potraw folią aluminiową? Szybciej gotowy do spożycia, bardziej soczysty i pozbawiony przypaleń posiłek. Odpowiednią do użytku w piekarniku, odporną na przerwania folię znajdziesz na przykład w ofercie  marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.

Pieczony kurczak

Folia aluminiowa doskonale nadaje się do przygotowania kurczaka w piekarniku. Najpierw natrzyj mięso ulubionymi przyprawami, a następnie owiń je folią – błyszczącą częścią w kierunku wnętrza pakunku – i umieść w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Ile czasu piec kurczaka w folii? Zależy to od wielkości kawałka mięsa. Pierś kurczaka potrzebuje zazwyczaj najmniej czasu, wystarczy jej maksymalnie pół godziny. Pozostałe kawałki wymagają około 40 minut. Cała tuszka natomiast będzie potrzebować nawet godziny.

Aromatyczna ryba

Jak przyrządzić rybę w folii aluminiowej? Dopraw ją ziołami i przyprawami według własnego uznania, a następnie owiń szczelnie w folię błyszczącą częścią do środka. Mięso ryby wyróżnia się większą delikatnością niż kurczak. Dlatego jego czas pieczenia będzie krótszy, może wynosić około 20, maksymalnie 30 minut. Pamiętaj jednak, że zależy on również od gatunku i grubości ryby. Jeśli zależy Ci na chrupiącej skórce, możesz delikatnie podnieść folię pod koniec pieczenia.

Doprawione warzywa

W folii aluminiowej przygotujesz też warzywa, które stanowią doskonały dodatek do wcześniej upieczonego mięsa – kurczaka bądź ryby. Wybrane warzywa, na przykład ziemniaki, paprykę, cebulę i cukinię pokrój na kawałki, a następnie ułóż je na wcześniej przygotowanych kawałkach folii aluminiowej. Każdą porcję możesz posypać oregano, bazylią i czosnkiem, a także startym serem żółtym.

Wykorzystując folię aluminiową, z łatwością przygotujesz w piekarniku sycący obiad składający się z kurczaka bądź ryby oraz chrupiących warzyw. Dodatkowo danie będzie zawierało mniej niesprzyjającego zdrowiu tłuszczu. Koniecznie więc sięgnij po folię aluminiową, przygotowując następnym razem potrawę z piekarnika.