Planowane zmiany w opłatach cukrowych dotyczących napojów owocowych
W świetle proponowanych zmian w ustawie o zdrowiu publicznym, przedstawionych przez ministerstwo rolnictwa, przewiduje się zwolnienie z tzw. opłaty cukrowej pewnych rodzajów napojów. Dotyczy to tych, które są produkowane wyłącznie z naturalnych soków owocowych lub warzywnych, a następnie rozcieńczane wodą. Zmiana regulacji ma na celu odciążenie producentów takich napojów od konieczności uiszczania specjalnej opłaty.
Również planowane jest zwolnienie z opłaty dla nektarów, które są pozyskiwane z owoców o wysokiej kwasowości, jak np. porzeczki, z uwagi na fakt, że nie nadają się one do spożycia bez dodatkowego dosładzania. W tym przypadku jednak, aby zostać zwolnionym z opłaty cukrowej, ilość cukru dodanego do napoju nie może przekraczać 5 g na 100 ml produktu.
Proponuje się natomiast objęcie opłatą cukrową syropów, w których głównymi składnikami są cukier lub syrop glukozowo-fruktuzowy. Obecnie te produkty są sprzedawane jako suplementy diety, co pozwala unikać obowiązku uiszczania opłaty cukrowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tłumaczy swoje propozycje koniecznością poprawy konkurencyjności napojów produkowanych wyłącznie z owoców. Argumentuje, że takie produkty często muszą rywalizować na półkach sklepowych z napojami, które nie zawierają wcale owoców, a ich smak jest wynikiem dodania sztucznych barwników, aromatów i cukru.