Sztuka pieczenia: znajomość temperatury i składników pod klucz do doskonałych potraw
Podczas pieczenia w piekarniku o temperaturze z zakresu od 100 do 200 stopni Celsjusza, produkt jest podgrzewany z każdej strony przez gorące powietrze. Na samym początku procesu pieczenia na powierzchni formuje się aromatyczna skórka, stanowiąca pierwszy etap. Drugi etap wymaga, aby środek dania stał się miękki i wilgotny. Z tego powodu niezbędne jest początkowe użycie wysokiej temperatury, a po uzyskaniu złotego koloru – obniżenie jej. Pieczenie jest idealnym sposobem przyrządzania takich potraw jak mięso, zapiekanki, ziemniaki w mundurkach czy buraki.
Pieczenie ciast oferuje nam nieograniczone możliwości wzbogacania smaku poprzez dodanie zdrowych składników takich jak otręby, nasiona słonecznika lub dyni, orzechy, suszone kiełki, a nawet marchew. Dobrej jakości potrawy z piekarnika charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i często są polecane jako część zdrowej diety. Mięso pieczone, zwłaszcza gdy przyrządzamy je w folii, staje się niezwykle miękkie i soczyste. Za sprawą procesu pieczenia, zawartość tłuszczu w mięsie jest znacznie mniejsza, ponieważ wiele z niego topi się podczas pieczenia.
Jednak należy pamiętać, że stosowanie zbyt wysokiej temperatury przez dłuższy czas może przyczynić się do utraty wilgoci i twardnienia potrawy, nawet do połowy jej pierwotnej masy. W takim przypadku straty białka oraz witamin z grupy B mogą być znaczące.